5 съвета за татковци, как да дисциплинират детето

съвети за бащите
съвети за бащите

Много бащи смятат, че дисциплината означава викане, заплахи или наказание на децата за всяко провинение или поведение, което се счита за неприемливо. Дисциплината може да бъде интерпретирана по различни начини, а и нейното прилагане може да бъде различно при различните бащи. Първото нещо, което трябва да знаете за дисциплината е, че има два начина, по които може да бъде интерпретирана. Много мъже често бъркат дисциплината, която означава любов, възпитание и обучение, с наказанията.

Санкционирането е лошо и жестоко.

В миналото, докато майките се грижат за дома и децата, бащите са работили по цял ден, така че често може да се чуе фразата “чакай само да си дойде баща ти у дома!”. Въпреки това, някои мъже са израснали без силен и грижовен баща. Те не са сигурни как трябва да се справят с родителската роля

Също така, децата много лесно осъзнават, кои са правилата в дома и кой от двамата родители е по-податлив, така че често се опитват да използват това в своя полза. Затова, когато баща вземе решение за метода му на възпитание, съобразявайте се с него. Веднъж, щом детето разбере какво може да прави, какво му е позволено и какво не, по-лесно ще преминете през всички проблеми и ще ви се доверява.

Освен това, ще изградите и стабилна връзка с детето си, което също е важно за добрата дисциплина. Ето пет съвета за бащите, които могат да се използват при възпитанието и същевременно ще им помогнат да изградят качествена връзка с децата:

    Бъдете честни и пълни с уважение, когато задавате определени правила и граници.
    Опитайте се да казвате по-често “да”, отколкото “не”. Например “Да, може да ядеш шоколад … веднага след вечеря.”.
    Използвайте логични обяснения, за да коригирате неподходящо поведение. “Ако оставиш велосипеда на улицата още веднъж, ще го заключа в гаража една седмица”. И след това изпълнете заканата си, ако е необходимо. В същото време позволете на детето да се учи и на самостоятелност. Оставете дъщеря си да избира сама детски обувки за момиче, като й обясните и какво е приемливо. И насърчете избора й—момичетата обичат да бъдат хвалени за вкуса си.
    Бъдете пример за детето. От вас то ще научи много повече, когато вижда какво правите, отколкото от това, което му говорите.
    Отделяйте време за семейни срещи. Нека това са срещи, на които всеки ще може да изкаже идея и предложение, как да се сплоти семейството, да станат членове по-близки и всичко да бъде наред в дома. Нека това е време, което всички ще прекарате в удоволствие, а не в спорове и конфликти.

Най-важното от всичко е да бъдете на детето добър пример. Бъдете баща пълен с любов и разбиране на най-високо ниво. Не се карайте на сина си, когато се прибере със счупено колело, а се поинтересувайте от причината. И не се смейте, ако дъщеря ви си е избрала детски обувки за момиче, които са украсени с анимационен герой, или не си подхождат с новата й рокля.

Когато изградите тези връзки с детето и си имате взаимно доверие, можете да бъдете горди и двамата за това, което са постигнали във вашата взаимовръзка.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*