Три вълшебни слоя – трислоен паркет


Известно е, че дъската от слепени три слоя е по-трайна от дъска със същата дебелина от масив. За това и трислоен паркет е така предпочитан. Той се състои от три слоя. Горният се изработва от ценна дървесина, като се оформя по дължината на влакната. Влакната на средния слой са перпендикулярни на горния, а на долния – отново по дължината.

Това разположение на различните слоеве прави трислойната дъска неподатлива на влажността. Перпендикулярното разположение на влакната свежда до минимум деформацията на трислоен паркет. Ето защо трислойната паркетна дъска под влияние на променливи темпертура и влажност се деформира три пъти по-малко в сравнение с парчета или плътна дъска.

Готовите паркетни дъски могат да се нареждат по различен начин – на квадрати или елха. В сегашната практика се дава предимство на „палуба”, успоредно на стената или по диагонал. Основна задача при производството на трислоен паркет е така да се заготви, че да бъде максимално готов за монтаж на подовото поритие. Действително, поради големия размер на дъските, монтажът отнема малко време. За бързото събиране и монтиране допринасят и качествено оразмерените елементи, стабилността на геометричните размери.

Паркетната дъска се поставя и с това се приключва монтажа. Не се налага шлифоване, лакиране. Всичко това е направено в процеса на производството. Прилага се в производството технологията на горещо пресоване. В резултат на облъчване на повърхността с ултравиолетови лампи се покрива паркетната дъска с полимерен филм от акрилен лак без формалдехид. Така този слой от лак е много устойчив на износване, докато това не може да се каже за лака, който се нанася ръчно.

Възможен е и друг вариант когато дъската не се покрива с лак, а се напоява със смес от масла, восък и природна смола. Тогава цвета и фрактурта са много интересни – наситен тон и добре очертани форми на дървото.

Готовото подово покритие от трислоен паркет няма нужда от допълнителни работи и при плаващо поставяне не отнема много време за монтаж. Така монтажът излиза два пъти по-евтин в сравнение с масивна дъска или парчета естествен паркет. Може да се приложи и традиционният начин – залепване към основата, което е напълно логично на технологията на закрепване на паркетните парчета.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*