Научете повече за далекогледството

При далекогледството ситуацията е обратна на късогледството. Отдалечените обекти се виждат изключително ясно, докато тези, които се намират в непосредствена близост често са неясни и размазани. Степента на фокусиране пряко зависи от стадия на далекогледството.

Далекогледството се смята за наследствено предавано състояние. Най-лесно е да се коригира посредством носене на очила с подходящ диоптър. Практикува се и прилагането на лазерна корекция.

Не отлагайте дълго посещението си при офталмолог. Далекогледството може да се задълбочи и да ви пречи при изпълнение на ежедневните ви задачи. Специалистът ще прецени каква е степента на далекогледството и да ви препоръча начин за коригиране.

Причина за появата на далекогледство е прекалено плоската роговица или окото е по-късо от нормата. Поради тази причина светлината се фокусира зад ретината, а би трябвало да е върху нея.

Ако не се вземат адекватни мерки за овладяване на далекогледството, могат да настъпят усложнения от рода на „кръстосани очи“. Обикновено това може да се получи при децата. Използват специални очила, които лекуват проблема.

Друг резултат е влошеното качество на живот и невъзможност за качествено изпълнение на ежедневните задължения. При децата оказва влияние върху ученето.

Напълно възможно е да се получи силно напрежение в окото при старанието на човек да фокусира. Напрежението в очите води от своя страна до главоболие. Ако сте активен шофьор, със сигурност излагат на опасност себе си и всички останали участници в движението. Ако работите с машини, също опасността е голяма.

За коригиране на зрението при далекогледство се използват контактни лещи или очила. Те насочват лъчите на светлината към ретината и същевременно предпазват очите от UV лъчите.

За дългосрочно лечение на далекогледството се смята прилагането на лазерна корекция. С нея се постига подходящо оформяне на роговицата, за да може окото правилно да фокусира. Заедно с вашия офталмолог можете да решите кой начин за корекция е най-подходящ за вас и вашите очи.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*