Как да използвате цветното колело при декорирането на спалнята?

Игра на противоположности

Цветните противоположности на колелото – или допълнителните нюанси – осигуряват основната структура за много спални комплекти, шалтета, одеяла, тапицерии и декоративни възглавнички. Ето защо цветното колело помага да се намери модел за битов текстил за легло, диван или кресло с използване на допълнителна схема, която да се използва като цветен шаблон. Златисто жълт стол, който се отличава с допълващ лилаво-сив модел, може да се координира с рамки и полилей в антично черно с лилав нюанс. По същия начин допълващ оттенък в оранжево-жълто на подовите настилки от светла дървесина се съчетава с бледи оранжево-жълти стени, маса с конзола и златисто-жълт диван, докато антично-черна масичка за кафе и лилаво-сив стол за акценти, ще осигуряват контраст на лилавото.

Черно и синьо

Аналогичните цветови схеми използват нюанси от едната страна на цветното колело, а тъмната версия на противоположния оттенък често осигурява тонален контраст. Докато топлите аналогични цветови схеми разполагат с обзавеждане и декорация с жълтеникави, оранжеви и оранжево-червени тонове, хладната цветова схема на спалнята може да комбинира таван в цвят аква, който да бъде съчетан с бледи, зеленикави синьо-сиви стени и килим. Френски скрин с провинциален дизайн с овални линии в антично черно ще осигури тонален контраст. Аква тоалетка с антично-черно огледало може да създаде поразително взаимодействие с лилаво-черно и зелено-синьо, както и завесите в аква с принт в гроздов цвят.

Комбинирайте смело три цвята

Разделените допълнителни цветови схеми съчетават цвят с двата нюанса, които го обграждат, осигурявайки по-нежни контрастни схеми. Например, такова е триото червено, синьо-зелено и жълто-зелено. Бледите синьо-зелени стени на спалнята може да контрастират с червения оттенък на спалня и конзолна масичка с огледало и стол, изработени от черешов дървен материал в червени нюанси. Столът може да бъде с тапицерия в пастелен синьо-зелен цвят за тонален баланс. Може да включите съвпадащ по цвят гардероб или скрин, боядисан в пастелни синьо-зелени нюанси. Завесите и зоната на килима може да имат модели в синьо-зелено и жълто-зелено, а черешовите рамки ще осигурят завършващи щрихи.

Как да включим три цвята в интериора на спалнята?

Друг начин да използвате цветното колело е като заложите на триадата, включваща  основните цветове, които са равномерно разпределени около колелото. За мебели с оранжеви тонове, изработени от дърво като клен или дъб, подходяща триада е лилаво, зелено и оранжево. Една дъбова спалня в класически стил се съчетава с дъбов под, докато контрастира със светли лилаво-сиви стени и таван. Маслиново зелените прозорец, врата и тапицерия във френски стил ще завършат триото, а первазът с лилаво-сиви тонове правят се съчетава отлично с ефирни, лилаво-сиви завеси, с бродерия в маслиново зелено. Поставете върху дъбов шкаф произведение на изкуството в стил old school в зеленикаво-сребриста рамка с ефект на патина.

Източник: https://stylezone.bg

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*