Как да изберем ски яке

Ски яке
Ски яке

С наближаването на ноември повечето планински курорти в страта започват да се подготвят за зимния сезон, който продължава до средата на пролетта. Освен забавно и вълнуващо, карането на ски в планината трябва да бъде и добре обмислено – с правилното ски оборудване.

Освен избора на самите ски, трябва да обмислите внимателно и закупуването на ски екипировка. Доброто ски яке е вашият най-добър приятел на пистата в планината. Независимо дали използвате лифта в курорта или се изкачвате до пистата пеша, ски якето ще ви даде сигурност, че няма да изстинете по време на вашата зимна ваканция в планината. Ски якето ще поддържа тялото ви топло и защитено от вятъра през целия ден. Докато търсите перфектното яке в ски магазина, трябва да имате предвид различните типове якета, от които ще трябва да изберете.

Якета за лифтове и ски спускания

Ако планирате да се отправите към курорт, който налага возенето на лифт или изкачване до ски пистата чрез лифт, е добре да се подготвите за дълго, студено и ветровито пътуване.

Много скиори избират яке с добра изолация от гъши пух. Тя изолира ефективно въздушните молекули, за да задържи топлината на тялото.

Носенето на неизолирано яке, което е все пак водоустойчиво и има дишаща черупка също е добър вариант, стига да сте облечени добре под якето с вълнена блуза, например.

Яке за ски бягане

Ако плановете за вашата ски ваканция включват ски бягане, трябва да се спрете в избора на по-олекотено ски яке.

Ски бягането е спорт, който изисква много енергия и температурата на човешкото тяло се повишава. След като започнете да го практикувате, ще установите, че вашето тяло генерира достатъчно топлина, за да ви бъде топло. По-дебелото и тежко яке ще ви бави и често ще се изпотявате. При ски бяганео трябва да задържите топлинатана тялото без да се обливате в пот. Добрият избор в случая е яке с мека черпука, изработена от комбинация между разтеглив найлон и полиестер. Това ски яке ще бъде устойчиво на вятър, валежи и износване. Якето ще осигури по-голяма гъвкавост и свобода на движенията на вашето тяло. Когато избирате яке с мека черупка, не забравяйте да изберете модел, който съдържа вълна в подплатата, а не мека черупка без изолация.

Backcountry ски

Ако сте любители на високите усещания при ски спускания извън пистата, то ще ви трябва яке, което  да пасва на стъмните наклони в дълбокия, тежък сняг. Комбинирайте снега с надморската височина и бързо ще усетите как не ви достига дъх и се изпотявате бързо. Това не означава, че трябва да си купите олекотено ски яке. Най-доброто решение в тази ситуация е да си купите водоустойчиво ски яке с дишаща черупка. Това яке ще ви осигури гъвкавост на тялото и ще запази естествената топлина.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*