Кой е най-подходящият сватбен фотограф за Вас?

В тази статия ще отговоря на въпроса: ” Кой е най-подходящият сватбен фотограф за Вас?”

От една страна, всичко изглежда очевидно. Сватбен фотограф е фотограф, който снима сватби. И тук изглежда няма какво повече да се добави.

Как да изберем най-добрият сватбен фотограф в София?

Няколко години преди да започна да се занимавам със сватбена фотография, и аз си мислех същото. А за мен сватбен фотограф беше свързан с художник. Първо, много фотографи се наричат ​​фотохудожници, и второ, разглеждайки снимките на някои фотографи, просто искам да кажа: „Вие сте истински художник!“

Но колкото повече се потапях в света на сватбената фотография, толкова повече осъзнавах, че преценката ми за сватбените фотографи не е съвсем правилна или по-точно абсолютно грешна. Сватбеният фотограф е взривоопасна смесица от репортажен, студиен, тематичен и дори концертен фотограф.

 

Сватба в София

Нека го вземем по ред, откъде са всички.

Сватбеният фотограф работи в режим на репортаж:

Сватбата е събитие и изключително събитие. Няма две еднакви сватби. Дори ако специално планирате две сватби с абсолютно един и същ сюжет, пак ще получите две различни сватби. Винаги се получава объркване. Малко или голямо. На всяка сватба. Просто не може да бъде иначе. Някой определено ще закъснее, пръстените няма да се поберат, букетът ще бъде забравен, някои от гостите ще започнат да се смеят истерично от вълнение, а шаферката ще се разплаче.

И за да запечатате всички тези моменти, имате нужда от фотограф с три очи. Двама от тях следят всичко, което се случва, а третият записва. Репортажните фотографи имат невероятна черта. Те са екстрасенси. Не, те не предсказват бъдещето за вас, но усещат кога какво ще се случи.

Сватбен фотограф винаги следва всичко, което се случва и се опитва да предвиди развитието на сюжета. И колкото повече опит има сватбеният фотограф, толкова по-добре той може да предскаже какво ще се случи.

Сватбен фотограф има уменията на студио:

За сватбен фотограф наличието на умения за студийна фотография е от съществено значение. Изглежда, защо? В крайна сметка сватба се провежда на улицата и след това в ресторант, където не можете да сложите студийно оборудване, а самото събитие е твърде динамично за небърза работа, като в студио. Но познавайки принципите на работа със светлина в студиото, сватбен фотограф перфектно прилага тези знания на улицата.

Например слънцето се използва като източник на светлина, а стената на сградата се използва като отражател. Също така, не е необичайно сватбен фотограф да използва преносимо студийно оборудване при сватбена фотосесия на улицата. Той е по-лек и по-мобилен, а резултатът е много по-добър с него.

Също така се случва интериорно фотостудио да бъде избрано за сватбена фотосесия. Следователно възможността за работа със студийно оборудване също е важна подробност за сватбения фотограф.

Сватбеният фотограф има уменията на предметната фотография:

Сватбен фотограф често трябва да прави снимки на сватбени пръстени, снимка на букет с бутониера и други сватбени аксесоари  . В края на краищата за всяка булка е важен споменът кои обувки или например обеци са били на нея в такъв важен ден.

Успехът на такива снимки зависи не само от техническите възможности на фотографа, но и от неговите умения в предметната фотография.

Сватбен фотограф може да бъде и фотограф на концерти:

Ако всичко е ясно с първите три, тогава защо сватбен фотограф се нуждае от концертни умения? Всъщност всичко е много просто. Често по време на първия танц светлините в банкетната зала се изключват и светлинният дизайн се включва.

Това могат да бъдат както лазери, така и прожектори. Такава снимка изглежда страхотно на видео, но фотографът изобщо не е доволен от нея. Или ще се получи точка на лицето, тогава половината от лицето е зелено. И трябва да уловите най-благоприятния момент за снимки.

Сватбеният фотограф бързо ще забележи коя лампа свети, когато излезе и дава най-добрата светлина. И именно на концерти, например, на рок групи, можете да практикувате снимане при такива условия.

Сватбена фотосесия в София

 

Някои ще кажат, че тук всичко свършва. По отношение на фотографията, вероятно да. Но сватбеният фотограф не е само човек, който снима вашата сватба. Освен това е пълноправен навигатор.

Сватбеният фотограф помага дори преди сватбата. И ако обмислянето на маршрута е нещо разбираемо, опитен фотограф също ще инструктира булката, например по отношение на обувките за ходене. Той ще ви каже какво и как да правите по отношение на лошото време и ще помисли за резервни опции. Сватбеният фотограф също е справочник, от кого можете да разберете всичко: от “къде е най-близката тоалетна?” и до “какво е това място?” Сватбеният фотограф понякога контролира къде отива колата. Понякога дори самите шофьори питат как ще тръгнем.

Но тук, разбира се, съвместната работа вече е в ход. Шофьорът знае от опит как и къде е по-добре да шофирате в даден момент и фотографът може да предложи място, където ще бъде по-удобно да паркирате колата.

Също така, сватбен фотограф е вашият водещ преди банкета. Той взема целия процес в свои ръце и ви отвежда до самата банкетна зала, където ви предава на сватбения домакин.

 

И има още един негласен авторитет на сватбения фотограф: той е и вашият личен психолог. Намирането на бърз контакт с гостите е много важно. Привлечете ги към процеса. И създайте спокойна атмосфера по време на сватбa.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*