Какво да не миете в съдомиялна

Съдомиялните машини са уреди, които изискват да ги познавате, за да работите правилно с тях. Това е капризна техника, която е строго специализирана и ако системно нарушавате нейния принцип на работа, скоро ще развалите съдомиялната.

Ще се учудите колко стандартизирана като уред е съдомиялната. Напук на общата представа тя не е пригодена да мие всичко. Порцеланът например, от чупливия и изискан тип не е препоръчително да се мие в машина. Може да се счупи или може да се развали декорацията му.

Като цяло златисти и сребристи луксозни чинии и чаши, също може да бъдат „бракувани” от машината. Винаги можете да прочетете упътването на новия уред и ще разберете какво може да миете в него.

Например тънките пластмасови съдове не са за предпочитане, защото могат да почнат да се „стопяват от горещата температура вътре в сами          уред. Всеки такъв по-съмнителен съд трябва да се провери предварително да може да се измива в  съдомиялната машина.  Изобщо в много случаи това е препоръчително, защото има много видове съдове на пазара и всеки от тях може да е направен от специфичен материал, който не може да се слага заедно с други съдове в миялната машина. Особено това важи за цветни чаши, чинии, такива с някаква щампа и т.н.

Изрично не се разрешава миенето на алуминиеви тавички и други алуминиеви съдове, които може да бъдат обезличени откъм горен слой, а така да оставят и частици върху другите съдове.

Недейте да миете термоса в съдомиялна машина. Освен него и други такива съдове направени от няколко слоя, за да запазват температурата на съда са много чувствителни към вътрешната среда в съдомиялната.

Логично е когато закупите нова съдомиялна да заровите нос в наръчника за употреба, за да може да научите достатъчно много за това какво може и какво не да миете в нея. Не пренебрегвайте това, може да ви струва скъпо в последствие.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*