Вредят ли компютърните игри на децата?

ДецаСтотици, та ако не и хиляди специалисти в България изказват различно мнение относно това, каква е вредата на компютърните игри за децата и тийнейджърите. Едни са на мнение, че игрите са истинско зло, докато други са на коренно противоположно мнение.

Аз играя на компютъра от най-ранна детска възраст, като първата ми машина беше Правец 8М, който татко ми купи за един рожден ден. Още не мога да забравя големите черни дискети, вече бръмчащото флопи и игрите: Супер артилерия, Нощен патрул, Морски хаш и така нататък.

Вярно е, че изброените заглавия не предлагаха кръв, стрелба и конфронтация с противника, но пък бяха интересни. Малко по-късно получих 486DX със заветните 4MB RAM и се отворих на игри, като DOOM, Каратека и тем подобни. EGA контролера ми позволи да виждам червени капки след като, застрелям поредното чудовище ала и това не повлия на психиката ми.

В 21 век наистина има доста брутални игри, които демонстрират очевидно насилие, над хора и животни, само че филмите по кината и телевизиите не правят изключение. Според мен родителите имат последната дума относно това как да следят рожбите си и да не им позволяват достъп до най-страшните компютърни игри или пък филми.

Не съм психолог, обаче едва ли има сила, която да ме накара да повярвам, че компютърна игра ще създаде дете убиец. По-скоро проблемът с агресията идва от липса на достатъчно грижа, обич и всички онези малки неща за радост на децата.

Възпитанието на едно малко момченце или момиченце не минава само през учене, уроци и норми. Децата обичат да бъдат глезени, да получават сладолед, достъп до електронни игри, гоненици, играчки и прочие неща. Дайте им ги и няма да съжалявате за постъпките си.

Няма смисъл да сатанизираме игрите на компютъра, плейстейшъна или нинтендото. Едва ли ще се издигнем в очите на съседа, ако развием теорията колко са вредни електронните забавления за подрастващите. Това е само мое мнение, с което не искам да ангажирам читателите на блога ми.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*