Астигматизъм

Астигматизмът е рефракционна грешка, което означава, че не е болест на очите. Той по-скоро е неправилен начин на фокусиране на светлината.

Астигматизмът се диагностицира по време на обикновен очен преглед.

Вашият офталмолог може да даде оценка на степента на астигматизъм, която имате, като насочва светлина в окото, ръчно поставя серия от лещи между светлинен лъч и окото. Това е диагностичен тест, който носи наименованието ретиноскопия.

Може ли да се коригира астигматизъм

Астигматизмът, също като късогледството и далекогледството, е възможно да се коригира с помощта на очила, контактни лещи или рефракционна хирургия.

В допълнение към силата на сферичната леща, използвана за коригиране на късогледството или далновидността, астигматизмът изисква използването на допълнителна “цилиндрична” леща, която да успее да коригира разликата между двата главни меридиана на окото.

Така например, рецептата за очила за коригиране на миопичния астигматизъм може да има този вид: -2.50 — 1.00 x 90.

Първата цифра(-2.50) е мощността на сферата (в диоптъра) за корекция на късогледството в по-плосък (по-малко късоглед) главен меридиан на въпросното око.

Второто число (-1.00) е силата на цилиндъра за допълнителна корекция на миопия, необходима за по-изкривения главен меридиан. В конкретния случай  корекцията, от която се нуждае този меридиан, е — 3.50 D (-2.50 + -1.00 = -3.50 D).

Третото число (90) се нарича ос на астигматизъм. Това е мястото (в градуси) на по-гладкия меридиан, на 180-градусова въртяща скала, където 90 градуса обозначават вертикалния меридиан на окото, а 180 градуса обозначава хоризонталния меридиан.

Ако използвате меки торични контактни лещи за коригиране на астигматизма, рецептата ви за тях също включва сила на сферата, мощност на цилиндъра и назоваване на оста.

Газопропускливите контактни лещи също са добра опция в случая. Тези лещи са твърди и имат способността оптически да заместват роговицата като пречупваща се повърхност на окото, мощността на цилиндъра и оста могат или не могат да бъдат необходими в зависимост от вида и тежестта на необходимата корекция на астигматизма.

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*