Каква дограма да изберем алуминиева или PVC?

pvc-dograma-remontКои са  спецификите  на различните видове дограми, тъй като разнообразието по отношение на вид и качество, което се предлага днес на пазара е много голямо, а изборът винаги е труден за всеки един клиент.

По отношение на материал дограмате е дървена, алуминиева, PVC и стоманена. Най- често хората се чудят между алуминиевата и PVC дограма и затова ще се опитаме да сравним тези двата вида дограма.

Недостатъци и предимства на алуминиевата дограма:

Тази дограма е дълготрайна, материалът е много издръжлив на климатични промени, има модерен дизайн и се поддържа изключително лесно;

В сравнение с PVC дограмата, тя е много по-устойчива и има по- голям избор от цветове;

Има по- висока топлопроводимост и по- лесно кондензира влагата;

На пазара се предлагат и профили с прекъснат термостат.

Предимства и недостатъци на PVC дограмата:

Пластмасата е по- гъвкава и поради тази причина в тази дограма се влагат усилващи стоманени профили, а размерите на отделните остъклени елементи и отваряеми части са ограничени максимално.

Спрямо алуминиевата дограма, тя е с по- добра топлоизолация; Освен това нейните ъгли се лепят и това предотвратява духане през тях;

Пластмасовата дограма също се поддържа лесно и по- евтина от другата дограма, но кондензира по- трудно влагата, старее по- бъро и по- малка издръжливост на климатичните промени, което може да доведе до изкривяване и увреждане на профила, както и пожълтяване от слънцето.

Изборът на PVC или алумниева дограма зависи най- вече от предназначението на сградата, както и от интериора на дома. За модерна архитектура и съвременен интериор най- доброто решение е металната дограма, тъй като подхожда повече. За по-голям  уют в дома или офиса пластмасовата дограма е страхотно решение, но все пак всичко е въпрос на личен  вкус.

Не забравяйте, че колкото е по- многокамерен е профила, толкова повече ще пестите  ел. енергия, тъй като ще се губи по- малко количество топлина. В сравнение с алуминиевата дограма, PVC дограмата има много по- голяма топлоизолация и при това е на по- ниска цена. В сравнение с алуминиевите, при пластмасовите прозоречни профили повърхността отвътре е много по-топла и вероятността да се образува влага и конденз е много по-малка.

Колкото по-ниска стойност има коефициентът на топлопреминаване на една дограма, толкова повече енергийно ефективна ще бъде тя. Коефициентът на топлопреминаване зависи също така и от вида на профилната система. За да има добри изолационни качества, дограмата независмо дали е алуминиева или  ПВЦ трябва да бъде монтирана правилно и да е с добро уплътнение на фугата по нейната периферия.

 

Чети ме по RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*